Huhtikuussa liikkeelle laitettu kansalaisaloite tarttuu tärkeään asiaan: Suomeen olisi saatava ikäihmisille oma puolestapuhujansa, vanhusasiainvaltuutettu.
Samoin kuin Suomessa jo olevan lapsiasiainvaltuutetun, myös vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä olisi valvoa, ottaa kantaa ja raportoida kohderyhmäänsä kohtaavista epäkohdista ja tarttua niiden korjaamiseen.
Ikäihmisten hoivapalvelut ovat saaneet viime aikoina paljon negatiivista julkisuutta. Vanhustenhoidon tilanne on paikoin kriittinen. Ikäihmiset ovat yhä kasvava ihmisryhmä Suomessa, jossa syntyvyys on laskussa. Säästöpaineet epätasapainoisen huoltosuhteen maassa näkyvät nimenomaan vanhustenhuollossa.
Keskusteluissa ikäihmisten kanssa nousee aito huoli ja pelko siitä, mikä heitä odottaa, kun he ovat siinä kunnossa, etteivät voi enää huolehtia itsestään. Erityisen heikossa asemassa ovat ne, joilla ei ole lähiomaisia. Sanotaan, että yhteiskunta on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Emme saa antaa viestiä, että ikäihmiset olisivat meille taakka tai kuluerä. Ikäihmisten palveluihin on varattava riittävät resurssit ja työntekijöille mahdollisuus tehdä työnsä hyvin.
Ikäihmisten kasvavaan yksinäisyyteen voimme jokainen omien resurssiemme mukaan vaikuttaa. Jos emme pääse pitkistä välimatkoista johtuen tapaamaan omia lähisukulaisiamme niin usein kuin haluaisimme, voimme varmasti olla iloksi lähellämme oleville ikäihmisille.
Kansalaisaloite vanhusasiainvaltuutetusta on saanut tähän mennessä vähän yli 10 000 allekirjoitusta. Kun allekirjoituksia on kertynyt 50 000, on eduskunnan otettava asia käsittelyynsä. Kun päättäjinä kohtaamme ihmisiä, saamme usein kuulla, etteivät asiat kuitenkaan muutu. Emme saa vaipua kyynisyyteen ja passiivisuuteen. Jokainen voi vaikuttaa.
Aloitteen voi käydä allekirjoittamassa osoitteessa www.
Julkaistu Lempäälän-Vesilahden Sanomissa 18.7.2018