Universal Credit tukee aktiivisuutta päästä työmarkkinoille

Hienoa, että Kokoomus on lähtenyt tukemaan Universal Credit-tuen käyttöönottoa Suomessa. Kristillisdemokraatit ovat ajaneet tukea Suomeen jo vuodesta 2015. Kansanedustaja Arto Satosen kirjoituksessa (AL 5.4) on muutama asia, jotka kaipaavat täsmennystä.

Negatiivista tuloveroa ja Britannian Universal Credit-tukea ei pidä sotkea keskenään. Negatiivinen tulovero on perustulon johdannainen, jossa kansalainen maksaa yhteiskunnalle tuloveroa, kun hänen tulonsa ylittävät tietyn tason. Tuota tasoa alittavista tuloista valtio maksaa henkilölle tukea, negatiivista tuloveroa. Osmo Soininvaaran mukaan perustulo ja negatiivinen tulovero voivat olla käytännössä vaikutuksiltaan identtiset, koska useissa perustulomalleissa rahoitus kerätään lisäämällä työssäkäyvien ihmisten verotusta.

Universal Credit taas saadaan aikaan, kun yhdistetään nykyiset tukimuodot ja tuen saannin kriteerit yhdeksi ja määrätään uudelle yleistuelle yhteinen vähenemisaste. Tukea saa sitä vastaan, kun sitoutuu nostamaan työmarkkinavalmiuksiaan tai osaamistasoaan olemalla mukana työllisyysohjelmissa, harjoitteluissa tai etsimään aktiivisesti töitä.

Miksei negatiivista tuloveroa tai perustuloa saa sotkea Universal Credit-malliin? Perustulon perusideana on luopua kaikista vaatimuksista, joita nykyjärjestelmä asettaa tuen saajalle. Käytännössä perustulo on työmarkkinatuki ilman työmarkkinatuen velvollisuuksia tai hakemista.

Perustulossa luovuttaisiin hakumenettelystä, kaikesta velvoittavuudesta oman osaamistason parantamiseen ja työmarkkinavalmiuksien kehittämiseen. Perustulon ideana on tuoda 560 €/kk + asumistuki + toimeentulotuki yhteensä noin 1 200 €/kk rahaa nettona ilman, että on pakko hakea töitä, jos ei huvita. Tämä passivoisi suuresti erityisesti nuoria, joilla ei ole edes toisen asteen koulutusta.

Suomessa on 70 000 nuorta, jotka ovat syrjäytymisvaarassa. Heitä 1 200 € kuukausittainen tulo voisi passivoida jäämään päivittäin kotisohvalle työnteon sijaan. Tarvitsemme enemmän henkilökohtaista ohjausta ja parempia työllisyyspalveluita, jotka korottavat työttömän osaamistasoa. Universal Credit-tuki tukee henkilön omaa aktiivisuutta päästä avoimille työmarkkinoille. Perustulo sen sijaan ei nosta köyhyydestä, vaan jättää köyhyyteen.

Puoluesihteeri Asmo Maanselän (KD) parin vuoden työ kannustavan perusturvan eteen on saanut positiivisen vastaanoton myös muissa puolueissa. Sotu-uudistusta tarvitaan ja se tulee tehdä yhdessä.

Kirjoitus julkaistiin Aamulehden mielipideosastolla  4.5.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *