Aloittava pienyrittäjä hyötyy kannustavasta perusturvasta

Monet pienyrittäjät elävät Suomesssa köyhyysrajalla. Yrittäjyyteen kannustetaan, mutta siitä ei tehdä kannattavaa. Erityisesti aloittavat pienyrittäjät kohtaavat yllättäviä kannustinloukkuja. Alkuvaiheessa, ennen kuin yritys on alkanut tuottaa liikevaihtoa, voivat yrittäjät jäädä täysin perusturvan ulkopuolelle. Yrittäjien ahdingosta puhutaan paljon, mutta asiaan ei ole pystytty tarjoamaan kestäviä ratkaisuja.

KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselän tuore kirja Kannustava perusturva on sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon sanoin ”hiukset nostattava”. Hiilamo toteaa, että eri intressiryhmistä muodostetut työryhmät eivät ole päässeet lähellekään samaan, mihin Maanselkä mittavassa ja perusteellisessa selvityksessään. Mallia on kiitellyt myös Kelan tutkimusjohtaja, professori Olli Kangas.

Kannustavassa perusturvassa sosiaaliturvan etuudet yhdistyy yhdeksi tueksi. Mallin esikuvana on Iso-Britanniassa pilottikäytössä oleva “Universal Credit”.  Siinä tuki maksetaan harkinnanvaraisena, elämäntilanteeseen sidottuna kansalaistilille. Kyseiselle tilille kootaan kaikki saadut työtulot, tuet ja etuudet. Verotus muuttuu dynaamisesti, reaaliajassa tuen ja palkkojen suhteessa. Pienillä tuloilla verotus pysyy alhaalla, eikä tuki romahda kerralla.

Järjestelmä laskee alkutason jokaiselle tarveharkintaiselle elämäntilanteelle. Siinä huomioidaan mm. lasten lukumäärä sekä asuinpaikkakunta. Järjestelmässä kannattaa ottaa vastaan myös eri palkkatasoisia töitä. Byrokratia helpottuu, kun etuudet yhdistetään ja tukea tarvitsevien ei tarvitse juosta luukulta toiselle. Myös väärinkäytön mahdollisuus poistuu.  Pätkätyöläisten ja pienyrittäjien asema paranee.

Universal Credit toimii yrittäjän sosiaaliturvana aloitusaikana, kun tulot ovat epäsäännölliset. Tuki mahdollistaa joustavan siirtymisen palkkatyöstä yrittäjyyteen ja päinvastoin. Se madaltaa yrittäjyyteen liittyvää riskiä. Uudella yrittäjällä on lisäksi oma työnohjaaja, joka antaa tukea ja ohjausta liiketoiminnan perustamisessa ja päättää milloin yrittäjyydestä tulee päätyö. Silloin yrittäjä vapautetaan kaikista työllistämistoimista ja hänelle annetaan koulutusta yrittäjyyteen. Näin aloitteleva yrittäjä pystyy täysipainoisesti keskittymään yritykseensä.
Sosiaaliturva kaipaa kipästi uudistamista. Hallituksen aktiivimallin kaltaiset yritykset paikata järjestelmän puutteita eivät enää riitä. Nyt tarvitaan mittavampia toimenpiteitä. Hiilamoa lainaten ”populistin erottaa vakavasti otettavasta kriitikosta se, että pystyykö hän esittämään vaihtoehtoa nykymallille. Tämän vaatimuksen Maanselkä täyttää hienosti.”
Mikään puolue ei pysty yksinään saamaan aikaan näin mittavaa uudistusta. Maanselän ajatukset ovat kiinnostaneet yli puoluerajojen. Viimeksi hänen ajatuksiaan ovat julkisuudessa esittäneet mm. Sampo Terho, Arto Satonen ja OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi. Matkan varrella tuskin pystymme välttämään poliittista peliä. Tärkeintä on kuitenkin lopputulos, jossa aktiivisuus ja yrittäminen tehdään vihdoin kannattavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *