Kanavanrannasta kesämatkailukohde

Lempäälä sijaitsee saarella, upeiden vesistöjen ääressä. Silti tavalliselle kuntalaiselle ja erityisesti Lempäälään satunnaisesti poikkeaville matkaajille nämä vesistöalueet jäävät vielä liian piiloon, vaikkakin hyvää kehitystä on jo tapahtunut. 

Kirkkojärven rannassa sijaitseva Kuusiranta sai uuden elämän taitavan kahvilayrittäjän käsissä. Myös koskenranta tullee avautumaan suurelle yleisölle uudella tavalla, kun samainen yrittäjä laajentaa toimintaansa Hakkarin kartanoon ja sen pihapiiriin. 

Myllyrannasta on kehkeytymässä toimiva tapahtumapuisto yhteistyössä paikallisten yrittäjien ja järjestöjen kanssa. Alueelle on kaavailtu myös kunnollista vierasvenelaituria ja muita veneilijöille suunnattuja palveluja. Nämä suunnitelmat eivät ole edenneet. Alueen rakentamista hidastavat sieltä löydetyt muinaisjäännökset. 

Jotta veneilijät pysähtyisivät Lempäälään, olisi heille pystyttävä tarjoamaan palveluja aivan rannan tuntumassa. Nyt uinuvaa Lempäälän arvoaluetta, kanavanrantaa tulisi tarkastella tästä näkökulmasta. 

Kanavan länsipuolella, Kirkkojärveen rajoittuvassa niemessä sijaitsee kunnan työntekijöiden virkistyskäytössä palvellut ja nyt myös muille käyttäjille avattava Haljastennokka. Alueen kaunista, vanhaa puutaloa vuokrataan kokous- ja juhlakäyttöön.

Haljastennokalle olisi mahdollista rakentaa kunnolliset venelaiturit palveluineen. Haljastennokan piha-alue voitaisiin kytkeä osaksi kanavanrantaa poistamalla alueita erottava piinkilanka-aita ja kunnostamalla alue vehreäksi puistoalueeksi. 

Haljastennokan vastarannalla, kanavan itäpuolella sijaitsee yksi Lempäälän arvorakennuksista, kaunis hirsinen Kanavanvartijan talo piharakennuksineen. Rakennuksen omistaa Väylävirasto ja se on nyt tyhjillään. Kunnan tulisi hankkia rakennus itselleen ja etsiä siihen sopiva kahvila- tai ravintolayrittäjä.  

Nämä kaksi aluetta tulisi yhdistää kävelysillalla, joka tekisi alueesta toimivamman ja toisi Kanavanvartijan talon ja keskustan palvelut veneilijöiden ulottuville.

Kun kanavanvarren kävelyreitit vielä kunnostetaan ja alueen viihtyvyyteen panostetaan, saa Lempäälä uuden helmen, joka lisää kuntalaisten viihtyvyyttä, palvelee veneilijöitä ja houkuttelee alueelle lisää kesävierailijoita. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *