Kotikasvatus on myös varhaiskasvatusta

Hallituksen perhevapaauudistus kaatui sen kalleuteen. Hyvä näin. Nyt saadaan lisäaikaa tärkeään keskusteluun.

Itseäni on häirinnyt uudistusta ajavien puolueiden kova kiire saada jopa taaperoikäiset lapset varhaiskasvatuksen piiriin. Tässä on mielestäni taustalla ajatus tehoyhteiskunnasta, jossa lasten kasvatus sen tuottaviksi kansalaisiksi on aloitettava jo varhain. Tämän politiikan tueksi tuodaan jopa tutkimuksia, jossa varhain päivähoidon aloittavat lapset menestyisivät elämässään paremmin.

Erityisesti taaperoikäiset eivät hyödy varhaiskasvatuksesta kuin erityistapauksissa, oli se kuinka korkeatasoista tahansa. Heille riittää tasainen arki ja turvalliset, läheiset aikuiset, joihin he saavat rauhassa muodostaa tärkeän tunnesiteen. Myös leikki-ikäiset lapset pärjäävät ilman päiväkotipaikkaa. Heille jo tärkeäksi muodostuneita kaverisuhteita voi yhtä hyvin syntyä kerhossa ja naapurustossa.

Uudistusta perustellaan toki myös työelämän tasa-arvolla ja taloudellisilla tekijöillä, jossa kotiäidit ja -isät pitää saada mahdollisimman nopeasti takaisin tuottaviksi veronmaksajiksi. Perheet asetetaan pakkotilanteeseen, jossa työelämään palaaminen tehdään välttämättömäksi taloudellisen tuen puuttumisen takia. Työelämän tasa-arvoa tukemaan löydetään myös muita välineitä, jos poliittista tahtoa vain on.

Miksei perheiden anneta päättää itse?
Vaikka suhtaudunkin varhaiskasvatuksen pakkosyöttöön kriittisesti, en pidä varhaiskasvatusta huonona asiana. Etenkin silloin kun ryhmäkoot ovat kohtuulliset ja henkilökunnalle annetaan sen ansaitsema mahdollisuus tehdä työnsä hyvin, on varhaiskasvatus erityisesti leikki-ikäisille hieno mahdollisuus solmia kaverisuhteita, oppia toimimaan ryhmässä ja saada hyviä virikkeitä elämäänsä.

Perheille on luotava todellisia vaihtoehtoja, joihin kuuluu myös mahdollisuus hoitaa lasta kotona, jos perhe niin päättää. Päävastuu lapsen kasvatuksesta on lapsen omalla vanhemmalla ja hänen antamansa varhaiskasvatus on normaaliolosuhteissa yhtä laadukasta kuin päiväkodissakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *