Nyt on aika panostaa perheisiin

Syntyvyys on laskenut Suomessa ennätyksellisen alhaalle. Tilastokeskuksen ennakkolaskelmien mukaan Suomessa on tänä vuonna tammi-syyskuussa syntynyt vain 36 176 lasta, joka on 2000 lasta vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Suomi tarvitsee lapsimyönteisyyttä nyt enemmän kuin koskaan. Julkisessa keskustelussa alhaiselle syntyvyydelle on etsitty monenlaisia syitä. On puhuttu mm. siitä, että lapsiperhe-elämä ei enää innosta, vaan ura, harrastukset ja muut omat tarpeet menevät sitovan ja usein raskaaksi mielletyn perhe-elämän edelle.

Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch esittää asiaan toisenlaisen näkökulman. Hän ei ole niinkään huolissaan niistä, jotka valitsevat lapsettomuuden vapaaehtoisesti, vaan niistä, jotka jättävät perheen perustamisen liian myöhään. Synnyttäneiden keski-ikä on noussut tasaisesti, samalla syntyneiden lasten määrä on laskenut.

Anna Rotkirchin huoli on varsin aiheellinen. Paras hedelmöittymisikä naisilla on 20-25 vuoden iässä; juuri silloin kun opiskellaan tulevaan ammattiin.  Eniten lapsia naiset saavat vasta 30-34-vuotiaina, kun opinnot on jo suoritettu ja työura hyvässä vauhdissa. Naisilla hedelmällisyys lähtee rajuun laskuun 35-vuotiaana, miehilläkin arviolta yli 40-vuotiaana.

Nyt meidän tulisi herätä asennemuutokseen ja lapsiperheitä tukevaan politiikantekoon. Kristillisdemokraatit esittävät omassa vaihtoehtobudjetissaan mm. tuloverotuksen lapsivähennyksen palauttamista, lapsilisän tasokorotusta, opiskelevan vanhemman huoltajalisän tuplaamista 150 euroon ja 1000 euron vauvarahaa jokaisesta syntyvästä lapsesta. Näiden toimien toivoisi kannustavan erityisesti nuoria perheitä lastenhankintaan.

Politiikkaa tehdään tällä hetkellä liikaa työelämälähtöisesti. Opiskeluajat halutaan mahdollisimman lyhyiksi, jotta työelämään siirtymistä voitaisiin nopeuttaa. Perhevapaauudistusta valmistellaan, jotta työelämään saadaan pikavauhtia mahdollisimman paljon veronmaksajia. Mitä tämä kaikki hyödyttää, jos veronmaksajien määrä tulevaisuudessa vain vähenee.

Eikö nyt olisi aika ottaa toinen politiikan suunta, jossa perheille annettaisiin tukea ja tilaa lastenhankintaan ja hoitamiseen. Lopetetaan kiire ja perheiden ahtaalle ajaminen. Opintojen pidentyminen lasten saannin takia on luonnollista. Isän tai äidin vanhempainvapaat ovat satsaus kansakunnan tulevaisuuteen. Toki jokainen tekee omat yksilölliset valintansa, mutta ei tehdä ainakaan poliittisten päätösten kautta lastenhankinnasta hankalampaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *