Perhehoidosta apua omaishoidon vapaisiin

Perhehoitoa on jo pitkään priorisoitu sijoitettujen lasten hoitomuotona laitoshoidon sijaan. Myös kehitysvammaisten pitkäaikaisissa asumispalveluissa ja heidän omaishoitajiensa vapaiden järjestelyissä perhehoito on käytetty palvelumuoto.

Ikäihmisten kohdalla perhehoidosta puhutaan vielä uutena innovaationa. Pitkäaikaisessa perhehoidossa asuu koko Suomessa vain noin 450 ikäihmistä. Lyhytaikainen ja osavuorokautinen perhehoito on yleisempää, mutta vielä monissa kunnissa lähes hyödyntämätön resurssi. Lempäälässä toimii vain yksi ikäihmisten perhehoitokoti.

Lyhytaikaista perhehoitoa käytetään mm. omaishoitajien vapaiden järjestelyissä. Osavuorokautinen perhehoito voi esim
toimia vaihtoehtona kunnan itse järjestämälle päiväkeskustoiminnalle.

Lempäälässä ikäihmisten omaishoidon lakisääteisten vapaiden järjestäminen on nykyään haasteellista Himminkodon rajallisten resurssien vuoksi. Omaishoitajien työ on vaativaa ja hyvin sitovaa. Jotta omaishoitajat jaksavat tehdä arvokasta työtään, täytyy jokaisella omaishoitajalla olla mahdollisuus käyttää lakisääteiset vapaansa. Lempäälään tarvitaan uusia vaihtoehtoisia palvelumuotoja omaishoitajien vapaiden järjestelyihin.

Lyhytaikainen perhehoito tarjoaa omaishoitajalle mahdollisuuden tuoda ikäihminen perhehoitajan kotiin turvallisen, tutun hoitajan luokse vapaidensa ajaksi. Tampereella toimiva Kehitysvammaisten ja ikäihmisten perhehoidon yksikkö Keipe kouluttaa loka-marraskuussa uusia perhehoitajia. https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/keipe.html. Toivottavasti  saamme tätä kautta myös Lempäälään lisää perhehoitajia. Kunnan kannattaa hyödyntää perhehoidon tarjoamat mahdollisuudet Ne tuovat sekä monimuotoisuutta että säästöjä ikäihmisten palveluihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *