Perhehoidosta vaihtoehto vanhuspalveluihin


Vanhusten kotihoidon tilannetta ruodittiin kovin sanoin A-talkissa torstaina 26.4. Kritiikki kohdistui Espoon kaupungin tarjoamiin palveluihin, mutta ikäihmisten kotihoidon kriittinen tilanne on laajemminkin tiedossa: hoitajat vaihtuvat tiheään, kiire on kova, eikä tieto kulje. Tämä aiheuttaa ikäihmisissä paljon turvattomuutta. Lisäksi omaiset joutuvat turhan lujille taistelussaan inhimillisten palvelujen puolesta.

Todellinen huolenaihe on, että pienet ikäluokat eivät jatkossa kykene kustantamaan yhä kasvavan vanhusväestön palveluja. Vastauksena tähän hallitus lähti nelisen vuotta sitten osana rakennepoliittista ohjelmaansa purkamaan laitoshoitoa ja siirtämään palveluja yhä enemmän ikäihmisten omiin koteihin. Sen hedelmät alkavat nyt näkyä. Eivätkä ne ole kovin hyviä.

Nykyiset palvelut on saatava toimiviksi ja ihnhimillisiksi. Lisäksi on löydyttävä aivan uudenlaisia ratkaisumalleja.

Ikäihmisten asumispalveluihin tarvitaan monimuotoisuutta. Vanhusten pitkäaikaisessa perhehoidossa asuu tällä hetkellä vain noin 450 ikäihmistä koko Suomessa. Tähän käyttämättömään potentiaaliin kuntien olisi nyt syytä tarttua. Pitkäaikaisesssa perhehoidossa vanhus muuttaa perhehoitajan kotiin, josta tulee myös hänen kotinsa. Yhden perhehoitajan vastuulla voi olla maksimissaan neljä ikäihmistä ja hän saa työstään kohtuullisen korvauksen.

Perhehoito on kunnille edullinen vaihtoehto. Jo kolmen kotipalvelukäynnin jälkeen pitkäaikaisesta perhehoidosta muodostuu edullisempi vaihtoehto. Ikäihmisille pitkäaikainen perhehoito tuo ympärivuorokautista huolenpitoa, turvaa, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Perhehoitaja voi tehdä työtään ilman jatkuvaa kiirettä omia vahvuuksiaan hyödyntäen ja persoonallisella otteella. Samoin kuin lasten perhehoidossa, myös ikäihmisten perhehoidossa sijoitettavan henkilön kiinnostuksen kohteet ja elämän arvot otetaan huomioon perhettä valittaessa. Perhehoidosta hyötyvät kaikki.

Toivon, että kunnissa ja mahdollisissa tulevissa maakunnissa tartuttaisiin perhehoidon tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Kirjoitus julkaistiin Aamulehden mielipideosastolla 8.5.2018.
****
Pitkäaikaisen perhehoidon lisäksi perhehoitoa toteutuu perhehoitajan kodissa lyhytaikaisena ympärivuorokautisena ja osavuorokautisena perhehoitona sekä hoidettavan hotona toteutuvana, pääasiassa osavuorokautisena perhehoitona. Näitä perhehoidon muotoja voidaan käyttää mm. vaihtoehtona päiväkeskustoiminnalle tai omaishoitajan vapaan mahdollistajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *