Strategisella yleiskaavalla Lempäälän potentiaali esiin

Strategisen yleiskaavan valmistelu Lempäälässä on alkanut. Sillä luodaan pitkän linjan tavoitteet ja prioriteetit maankäytön suunnitteluun ja rakentamiseen.

Valtuusto kokoontui eilen omaan työpajaansa pohtimaan näitä strategisia linjauksia. Työpajassa alustajana toimi pitkän linjan vaikuttaja ja alan ammattilainen Pirkanmaalta, ELY-keskuksen yliarkkitehtina toiminut ja nyt eläkkeellä konsulttina toimiva Leena Stranden. Hänen esityksensä herätti paljon ajatuksia.
Lempäälä on Tampereen kaupunkiseudun kunnista ainoa, joka sijaitsee eteläisen kasvukäytävän varrella. Keskeinen sijainti radan ja moottoritien varressa, tuleva kolmosraide lähipysäkkeineen ja Sääksjärven sijoittuminen liikenteen solmukohtaan sekä Pirkkala-Valkeakoski-akselilla laajentuvan yritysalueen sisälle luovat Lempäälään valtavan potentiaalin, joka meidän on osattava hyödyntää.
Leena Stranden nosti esityksessään esiin paitsi yritysalueiden myös asemanseutujen kehittämisen tärkeyden. Asemanseuduille tarvitaan riittävästi asukkaita kävelyetäisyydelle. Sinne on pystyttävä luomaan myös tulevaisuuden työpaikkoja.  Lempäälän keskustan kehittämishankkeen kautta suunta on oikea. Tulevaisuuden tärkeä investointi olisi Hauralan silta, joka mahdollistaisi alueen kehittämisen aivan uudella volyymilla ja toisi Hauralan alueen osaksi Lempäälän keskustaa ja aseman seutua.
Työpajassa omassa ryhmässäni esille nousi em. asioiden lisäksi erityisesti Ideaparkin ja keskustan välisen kulkuyhteyden parantamisen tärkeys. Myös rantojen ja vesistöjen nykyistä parempaa hyödyntämistä ja luonnon läheisyyttä rakentamattomien ja rakennettujen viherympäristöjen kautta pidettiin tärkeänä.
Itse korostaisin myös niiden tärkeiden elementtien nostamista keskiöön, joita mistään muusta Tampereen kaupunkiseudun kunnasta ei löydy. Näitä ovat ainutlaatuinen koskimaisema, Lempäälän kanava ja keskiaikainen kirkko. Lempäälän omaleimaisuus ja sielu löytyvät juuri tämän tyyppisistä asioista, jotka erottavat meidät muista.

Kun teemme työmme hyvin, voi strateginen yleiskaava toimia erinomaisena välineenä, jolla saamme Lempäälässä olevan potentiaalin käyttöön ja kukoistukseen sekä nykyisten että tulevien asukkaiden hyödyksi ja iloksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *