Työllisyyskokeilu päättyy, eikä aktiivimalli innosta – mitä tilalle?

Pirkanmaan alueella on käynnissä työllisyyskokeilu, jossa kunnan ja TE-toimiston palvelut on yhdistetty ja asiakkaita palvellaan yhden luukun periaatteella. Kokeilu aloitettiin elokuussa 2017 ja se päättyy tämän vuoden lopussa.

Vaikka koko Pirkanmaalla, myös Lempäälässä, tulokset ovat olleet hyvin rohkaisevia, ei työministerin mukaan kokeilulle ole odotettavissa jatkoa. Työllisyyspalvelut tulevat näillä näkymin siirtymään tulevan maakunnan vastuulle. Tärkeää olisi kuitenkin säilyttää se, mikä kokeilussa on ollut arvokkainta: asiakkaiden saama yksilöllinen tuki ja räätälöity palvelu.

Jos työllisyyskokeilu on saanut kiitosta työttömien työnhakijoiden keskuudessa, aktiivimallin kohdalla näin ei ole ollut. Parjatulle mallille laaditaan parhaillaan parannettua versiota. Olisiko kuitenkin aika unohtaa nämä toimimattoman systeemin paikkausyritykset ja laittaa koko sosiaaliturva uusiksi. KD on yli kahden vuoden ajan tehnyt aktiivisesti töitä asian eteen. Vuoden vaihteessa Ajatushautomo Kompassi julkaisi aiheesta KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselän kirjoittaman Kannustava perusturva-nimisen kirjan. Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon mukaan kirja “tarttuu aiheeseen tavalla, joka nostaa hiukset pystyyn.” Kannustavan perusturvan pohjalla on Isossa-Britanniassa pilotoitu malli, jossa sosiaaliturvan etuudet yhdistyvät yhdeksi tueksi. Tuki maksetaan harkinnanvaraisena, elämäntilanteeseen sidottuna kansalaistilille. Kyseiselle tilille kootaan kaikki saadut työtulot, tuet ja etuudet. Verotus muuttuu dynaamisesti, reaaliajassa tuen ja palkkojen suhteessa. Pienillä tuloilla verotus pysyy alhaalla, eikä tuki romahda kerralla. Myös työllisyyskokeilussa kiitosta saaneet yksilöllinen palvelu ja räätälöity tuki ovat mallissa mukana. Mikään puolue ei pysty yksinään saamaan aikaan näin mittavaa uudistusta. Yhteistyötä tulee tehdä yli puoluerajojen. Matkan varrella pystymme tuskin välttämään poliittista peliä. Tärkeintä on kuitenkin lopputulos, jossa aktiivisuus ja yrittäminen tehdään vihdoin kannattavaksi.

Julkaistu Aamulehden mielipideosastolla 8.3.2018 ja Lempäälän-vesilahden sanomissa 14.3.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *