Uudella asemakaavalla kanavan seutu eloon

Puheenvuoro valtuuston kokouksessa 13.6.2018: Kanavan koulun asemakaava

Kanavan seutu on yksi Lempäälän arvokkaimpia alueita. Se on Lempäälässä perinteisesti koulualuetta ja sellaisena se edellisen valtuuston päätöksen myötä säilyy. Olen iloinen, että päätimme maaliskuun valtuuston kokouksessa rakentaa alueelle nimenomaan puukoulun – monestakin syystä. Näitä syitä olen useissa aikaisemmissa puheenvuoroissani käsitellyt, enkä mene niihin nyt tarkemmin.

Kun luin kaavan liitteitä, ilahduin miten perusteellista ja hyvää työtä kaavoituksessa on tehty. Kiitos Maija Villaselle erinomaisesta työstä. Maija Villanen on hienosti perustellut, miksi päädyttiin esittämään kaavaa, jossa vanha koulurakennus puretaan ja tilalle rakennetaan uudisrakennus: 1) rakennuksesta on hyvin vaikea saada muuntojoustavaa; 2) rakennuksen elinkaari ei ole pitkä, vaikka korjauksia vanhaan rakennukseen tehtäisiinkin; 3) Lempäälän kunta on vastuussa koulurakennustensa turvallisuudesta ja terveellisyydestä.

Lisäksi selvityksessä on laajasti pohdittu alueiden käytön suunnittelun tavoitteita, jotka liittyvät rakennetun ympäristön kauneuteen ja kulttuuriarvojen vaalimiseen. Maakuntamuseo kannattaa rakennuksen säilyttämistä sen vuoksi, että se on tyypillinen aikansa edustaja ja Suomessa on samalla tekniikalla rakennettuja koulurakennuksia jäljellä vain neljä.

On totta, että rakennuksen purkamisella on kulttuuriarvoja vähentävä vaikutus paikalliseen historiallisesti kerrokselliseen taajamakuvaan, mutta varsinaista arkkitehtonista arvoa koululla ei ole. Kuten Maija Villanen kaavaselostuksessa mainitsee, voidaan uudisrakentamisella parantaa arvokkaan kanava-alueen kauneutta. Hän jatkaa: “Uudisrakentamisella olisi näin ollen visuaalisesti eheyttävä vaikutus kanavamaisemaan.” Tähän on helppo yhtyä.

Uuden kaavan myötä, alueesta on mahdollisuus rakentaa ehjä kokonaisuus, jossa myös arvokas kanavanvartijan talo saa arvoisensa aseman. Erityisen iloinen olin siitä, että kanavanvartijan talon lisäksi myös piharakennus oli saanut kaavassa suojelumerkinnän. Alue on erittäin arvokas ja nyt sille on aika saada sen arvon mukainen käyttö.

Useilla kanavapaikkakunnilla kanavan seutu on matkailullisesti keskeinen alue. Tämän kaavan myötä meidänkin on nyt aika herättää oma kanavanseutumme eloon. Iso pettymys kaavassa oli se, että alueelle ei saatu siihen alun perin suunniteltua sulkuportinsiltaa. Myös liikenneselvityksessä mainitaan, että yhteyspuutteena on tunnistettu reitti kaavan ja radan vastaiselle puolelle Sulkolanalueelle, jonne on tulossa uutta asutusta.

Kanavan alueen toimivuuden kannalta olisi tärkeää, että kanavan yli pääsisi kulkemaan. Kanavan rantojen viihtyisyyteen tulee myös panostaa. Jo sillä että kanavan varteen, molemmille puolille, saadaan siistit kulkureitit, kauniit istutukset ja riittävästi penkkejä, on iso merkitys.

Kanavanvartijan talo tulee herättää henkiin hankkimalla se kunnalle ja vuokraamalla se edelleen esim. kesäkahvilatoimintaa varten. Puukoulusta itsestään tulee jo merkittävä matkailunähtävyys. Kun siihen lisätään viihtyisä ja elävä kanavanvarsi, on meillä valmiina uusi matkailukohde, jota tullaan kauempaakin katsomaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *