Moision koulun sisäliikuntatilat auttamattomasti liian pienet

Jätin maaliskuussa 2018 valtuustoaloitteen Moision koulun uusista sisäliikuntatiloista. Kun aloite tehtiin, koulussa oli 647 oppilasta. Nyt puoli vuotta myöhemmin oppilaita on jo 677. Nykyisten sisäliikuntatilojen koko on 700 m2. Opetushallituksen suositusten mukaan tilojen pitäisi olla 1500 m2 eli kaksinkertainen nykyisiin tiloihin verrattuna.
 
Laskennallisesti tarkasteltuna Moision koulussa ilman sisäliikuntatiloja on 220 lasta. Jos koulun oppilasmäärä kasvaa jatkossa samaa tahtia, on vastaava luku vuonna 2024 jo 350 lasta. Tilanne on kestämätön.
 
Tilojen puute ei näy ainoastaan liikuntatiloissa. Luokkatilojen puuteita on pyritty ratkomaan tilapäisillä viipalekouluilla. Vuodesta 2014 tilapäistiloissa on toiminut neljä luokkaa. Vuodesta 2019 luokkia on tarkoitus hankkia viisi lisää ja niiden olisi määrä toimia vuoteen 2024 saakka. Viipalekoulujen vuokrakulut ovat vuosina 2014-2024 arviolta noin 1,2 miljoonaa euroa. Tällä rahalla rakentaisi jo monta pysyvää luokkatilaa.
 
Moision koulun laajentamisen pullonkaula on kunnan omistaman maan riittämättömyys alueella.
 
Toinen pullonkaula ovat kunnan suuret investointitarpeet. Tähän olisi ratkaisuna  yksityisen rahoituksen etsiminen hallihankkeelle. Suomessa  yritysrahoitteisista koulun sisäliikuntatiloista on esimerkkejä. Mustasaaressa sijaitseva Op-areena on yksi tällainen. Halli sijaisee koulun läheisyydessä. Kunta vuokraa tiloja päivisin ja iltaisin tilat ovat mm. urheiluseurojen käytössä.
 
Sivistyslautakunnan aloitteeseen liittyvässä selvityksessä todetaan, että luokkatiloja ja sisäliikuntatiloja sisältävän uudisrakennuksen suunniteltu käyttöönotto olisi 8/2024. Tämä on mielestäni ehdoton takaraja. Mieluusti näkisin Moision koulun tilanteeseen ratkaisun jo aikaisemmin.
 

Valtuustoaloite Moision koulun sisäliikuntatilasta oli valtuuston käsittelyssä 31.10.2018. Täältä voit lukea aloitteen sisällön ja sivistyslautakunnan siihen antaman vastauksen http://www2.lempaala.fi/d5web/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20185665-11

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *