Kanavanvartijan taloa ei saa jättää rapistumaan

Puurakentaminen on vihdoin nousemassa aidoksi vaihtoehdoksi kaikessa rakentamisessa. Myös Lempäälä saa oman puurakentamisen ohjelmansa ensi vuoden aikana. Tämä on juuri oikea suunta maassa, jossa puu on merkittävä luonnonvara. 

Samaan aikaan kun puu kokee uutta nousuaan uudisrakentamisessa, löytyy Suomesta arvokkaita vanhoja puurakennuksia, jotka on jätetty paikalleen rapistumaan. Tällainen kohde löytyy myös Lempäälästä. 

Suojeltu 150-vuotias talovanhus, kanavanvartijan talo, seisoo autioina keskeisellä paikalla Lempäälän kanavan varressa, uuden rakentuvan yläkoulun takana. Rakennus on merkittävä osa lempääläistä ja suomalaista kanavahistoriaa. Rakennuksen omistaa entinen Merenkulkulaitos, nykyinen Väylävirasto. 

Viimeisimmät isommat korjaustoimet kanavanvartijan talossa on tehty tiettävästi 1980-luvulla. Ulkoseinien maalipinta rapistuu ja sisätilat ovat huonossa kunnossa. Talossa ei ole ollut vuokralaista useaan vuoteen. Niin kauan kuin kanavanvartijan talo on Väyläviraston omistuksessa, tulee sen vastata rakennuksen kunnossapidosta. Julkisena tahona sillä on asiassa erityinen vastuu.

Kanavan seutu on Lempäälälle merkittävä alue, jonka kehittämiseen tulee panostaa. Alueen maanomistajien eli kunnan ja Väyläviraston välille pitää luoda uudenlaisia yhteistyön muotoja. Siten aluetta voidaan kehittää kokonaisuutena, joka palvelee kuntalaisia ja alueelle matkaavia.

Kirjoitus on julkaistu Lempäälän-Vesilahden Sanomissa 17.10.2020

Muita kirjoituksiani aiheesta:

Kanavanrannasta kesämatkailukohde

Uudella asemakaavalla kanavan seutu eloon

Kanavanvartijan talo osaksi historiallista Lempäälää

Jos Vääksyssä osataan, niin miksei meilläkin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *